Agroforestry in Vlaanderen

Op deze website staat nuttige informatie over agroforestry in Vlaanderen. Zo wordt kennis gebundeld in het Kennisloket en worden beslissingsondersteunende tools beschikbaar gesteld in de Agroforestry Planner. Bij agroforestry-gerelateerde vragen kun je de leden van het Consortium bereiken via mail en telefoon. Daarnaast biedt het Consortium ook bedrijfsbegeleiding aan als je verder wenst te gaan met een persoonlijk advies (o.a. uitwerking plan en ontwerpadvies tegen een standaardvergoeding).

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Kennisloket

Klik hier om naar het Kennisloket te gaan.

Kennisloket

Lesmodules

Klik hier om naar de E-Academy te gaan.

E-Academy Agroforestry

Tools

Klik hier om naar de Agroforestry Planner te gaan.

Agroforestry Planner

Kennisloket

bomenrij melkvee landbouwer

Meer over wat agroforestry precies inhoudt en welke effecten je ervan kan verwachten, lees je in deze rubriek.

Aanplant bomen in akker

Onder deze rubriek vind je alle informatie inzake keuzes, aandachtspunten en te verwachten kosten bij het ontwerpen, aanleggen en beheren van een agroforestry systeem.

Walnotenboom

Onder deze rubriek vind je specifieke informatie over de karakteristieken en teelt van boomsoorten die vaak toegepast worden in agroforestry context.

Bio-landbouw koeien

Leer hier meer over de voordelen die bomen of struiken kunnen bieden voor weidebewoners, maar ook hoe je ze kan beschermen tegen vraat of andere schade door vee of wilde dieren.

Boskers met graan

Informatie relevant voor de toepassing van agroforestry in combinatie met akker- en tuinbouw.

Voedselbos diderik jb

Een voedselbos is een (landbouw)ecosysteem dat ontworpen is naar het voorbeeld van een natuurlijk bos met een grote diversiteit aan (meerjarige) planten in verschillende lagen.

Bessenbakje

De financiële en economische kant van het agroforestry verhaal: kosten, baten, verdienmodellen, ketenwerking.

wintereiken koolstofopslag

Het introduceren van bomen in de landbouw heeft een impact op klimaatmitigatie (via koolstofopslag) en klimaatadaptatie (via wijzigingen in het microklimaat, waterhuishouding en erosiereductie).

Updates

Inspirerend verhaal | Toepassers aan het woord | Video 10/06/2024

Notenteelt in Vlaanderen

Video Notenteelt in Vlaanderen
Reportage notenteelt in Vlaanderen: aan het woord Johan Erregat (hazelnootteler), Peter De Rycke (Migino) en Steven Van den Berge (walnootteler)
Nieuws | Projectnieuws 10/06/2024

Ons digitale aanbod groeit

Logo INTACT-tool
Maak kennis met de nieuwste tool van de Agroforestry Planner: INTACT! Met deze tool bereken je stap voor stap de kosten en baten van de bomen en struiken in jouw (nieuwe) agroforestry project.

Agenda

Event

Slotevent PDPO Project Koolstofopslag via Boslandbouw | 18 juni 2024

ILVO Gewasbescherming en Diagnosecentrum voor Planten (Burg. Van Gansberghelaan 96, 9820 Merelbeke) met een bedrijfsbezoek aan Smissenbroek (Oosterzele) in de namiddag
Koolstofopslag

Het PDPO-project ’Koolstofopslag via boslandbouw’ loopt na 2,5 jaar ten einde. Daarom organiseert BOS+ samen met Bioforum, het ILVO en de Re...

Contactdag | Studiedag

Jaarlijkse agroforestry infoavond

Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant (HERENT)
Herent AF

Naar goede gewoonte organiseren we ook dit jaar een infoavond agroforestry voor (nieuwe) geïntereseerden.

Voorbije events

Consortium Agroforestry Vlaanderen

Agroforestry of boslandbouw is een landbouwsysteem waar bomen of struiken gecombineerd worden met een landbouwgewas of -dieren op eenzelfde perceel. Om dit specifieke teeltsysteem (opnieuw) te introduceren in Vlaanderen werd het Consortium Agroforestry Vlaanderen opgericht. Dit samenwerkingsverband voert o.a. wetenschappelijk onderzoek, geeft ondersteuning aan landbouwers en koppelt terug met beleid.

Lees meer over het consortium

Aan de slag met agroforestry

Ben je landbouwer en wil je aan de slag met agroforestry? Dan zit je waarschijnlijk met heel wat vragen. Snuister eerst eens rond in het kennisloket, en maak gebruik van de tools in de Agroforestry Planner. Via mail en telefonisch helpen we je daarna graag met concretere vragen. Wens je verder te gaan met een persoonlijk advies, meld je dan aan voor bedrijfsbegeleiding. Voor een standaardvergoeding van €150 (+ evt verplaatsingskost bij terreinbezoek) werken we een 1e plan uit en geven we gericht ontwerpadvies.

Hou in gedachten dat de deadline voor aanvraag van de boslandbouwsubsidie in Vlaanderen steeds op de 3e vrijdag van september valt. Vroeg genoeg de voorbereiding opstarten is dus de boodschap.