Inspirerend verhaal | Podcast | Toepassers aan het woord In gesprek met Jos Willemsen over syntropische agroforestry - Deel 1

10/06/2024

Eerste episode, opgenomen in september 2022.

Jos Willemsen maakte als landschapsarchitect een transitie door van esthetisch landschapsontwerp naar herstellend landschap, onderzoekt de principes van syntropische landbouw. Hij legt uit dat dit een benadering is waarbij samenwerking tussen mens en natuur centraal staat, met de nadruk op het bevorderen van complexiteit en samenwerking in plaats van entropie. Tijdens het gesprek worden onderwerpen besproken zoals de rol van biodiversiteit, ondersteunende boomsoorten en de praktische toepassing van syntropische principes in verschillende contexten, inclusief het belang van meerlagige systemen voor een rijkere oogst.

Het gesprek zoomt ook uit naar meer omvattende aspecten van natuurlijke processen, waarbij Willemsen pleit voor het herstellen van energieaccumulatie in de biosfeer en het creëren van overvloed in plaats van schaarste. Deze benadering biedt een nieuwe kijk op landbouw en natuurbehoud, waarbij het doel niet alleen het creëren van habitats is, maar ook het herstellen van de vruchtbaarheid van onze planeet.

Luister op Spotify