Beleid, wetgeving & subsidie

Wetgeving relevant voor agroforestry en voedselbossen

"Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren" (Willem Elsschot).

Maar laat ons hopen dat we de wettelijke barrières voor agroforestry en voedselbossen stap per stap kunnen wegwerken. Dat begint met inzicht en overzicht. Als je start met agroforestry is het van belang om te weten welke regelgeving van toepassing is en wat daarvan de gevolgen zijn in de praktijk. In deze rubriek vind je een aantal fiches die je op vlak van regelgeving wegwijs maken (zie fiches onderaan deze pagina).

Steunmaatregelen

De voornaamste steunmaatregel in Vlaanderen, is de boslandbouwsubsidie (BLS) voor aanplant. Daarnaast is er sinds 2023 ook een parallelle subsidie voor onderhoud (BLO). Het aanvragen van de boslandbouwsubsidie (BLS) in Vlaanderen gebeurt via het e-loket van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij.

Voor meer uitleg over deze steunmaatregelen: zie fiche onderaan. Klik hier voor doorverwijzing naar het e-loket.

Naar een stimulerende omgeving voor agroforestry in Vlaanderen

Met de werking van het Consortium Agroforestry Vlaanderen, streven we er naar om agroforestry tot een minstens even haalbare optie te maken voor landbouwers als andere vormen van landbouw. Om dat te doen, bekijken we ook welke kansen en uitdagingen er op vandaag spelen voor agroforestry in Vlaanderen en welke acties we kunnen ondernemen om opportuniteiten te benutten en knelpunten te overwinnen. Die inzichten bundelen we in een roadmap, gebaseerd op 5 ontwikkelingspaden.

De meest recente versie van die roadmap (versie okt 2023) kan je hier terugvinden.

5 paden agroforestry

Begin bij het begin... hoe word je landbouwer?

Voor wie met agroforestry aan de slag wil, maar nog nieuw start in de landbouw, begint alles met de nodige beroepskennis en een beschikbaar areaal. Maar daarnaast komt bij die nieuwe start ook heel wat administratief werk kijken. Hoe zit dat op vlak van registratie, regelgeving en mogelijke financiële ondersteuning? Registratie als landbouwer gebeurt via het Agentschap Landbouw en Zeevisserij.

Informatie over hoe u zich als landbouwer moet identificeren, een exploitatienummer moet aanvragen en hoe u een bedrijfsovername moet melden, vind je hier terug. Ook voor meer info over de te vervullen formaliteiten kan je terecht bij het Agentschap Landbouw en Zeevisserij.

Filter

Informatiefiche 15/09/2023

Varkens buiten houden - welke regelgeving is van tel?

buitenvarken snoet
In deze infofiche brengen we een overzicht van de regelgeving van toepassing om aan de slag te gaan met het houden van buitenvarkens, en de combinatie daarvan met het aanplanten van bomen in de uitloo...