Klimaatmitigatie en -adaptatie

Het introduceren van bomen op het veld of in de weide beïnvloedt op korte of langere termijn de bodem, de waterhuishouding, het (micro)klimaat, de biodiversiteit, andere ecosysteemfuncties. Op dezelfde manier heeft agroforestry dus ook een impact op klimaatmitigatie (voornamelijk via koolstofopslag) en klimaatadaptatie (voornamelijk via wijzigingen in het microklimaat, waterhuishouding en erosiereductie). Omgekeerd heeft een veranderend klimaat ook een invloed op de performantie van agroforestry systemen zelf, en bijvoorbeeld ook op boomsoortenkeuze.

Onderaan deze pagina vind je meer interessante bronnen over klimaatmitigatie en -adaptatie.

Filter

Informatiefiche 26/06/2023

Boomsoortenkeuze rekening houdend met klimaatverandering

AF hout
In deze fiche presenteren we een aantal boomsoorten die volgens literatuur en waarnemingen geschikt zijn om in droge en warme omstandigheden op Vlaamse agroforestrypercelen te groeien en kwaliteitshou...
Informatiefiche | Projectrapport 28/02/2022

Leidraad natuurlijke beschutting voor dieren op de weide

Leidraad
Natuurlijke beschutting is voordelig voor het dierenwelzijn en verlagen de kans op productieverliezen door hitte- of koudestress van dieren. Lees hier meer over in de brochcure.
Informatiefiche 23/02/2021

Agroforestry en impact op ecosysteemdiensten

Impact bomen op het veld
In deze fiche lees je meer over ecosysteemdiensten en over welke biofysische, agronomische, klimatologische en maatschappelijke effecten je kan verwachten van bomen op het veld
Informatiefiche 22/02/2021

Agroforestry: wat en waarom?

afstand
Agroforestry bestaat in alle vormen en maten. Hier lees je meer over de diverse types en welke effecten je ervan kan verwachten.