Advies en Bedrijfsbegeleiding Agroforestry

Het Consortium Agroforestry Vlaanderen (www.agroforestryvlaanderen.be) staat sinds 2014 paraat om landbouwers en landbouwers-in-spe te ondersteunen bij het uitwerken en uitvoeren van een agroforestry project binnen hun bedrijfsvoering. Bij onze advisering combineren we kennis uit (eerdere) projectwerkingen en ervaring uit de praktijk om zo, afhankelijk van de context van de vragende partij, een eerste plan uit te werken.

Sinds december 2024 hanteren we een vernieuwde aanpak waarbij we de bedrijfsbegeleiding aan actieve landbouwers verlenen via de Kennisportefeuille (subsidie voor opleiding en advies) waarvan zij gebruik kunnen maken.

Daarnaast blijven we zeker ook bedrijfsbegeleiding aanbieden aan (toekomstige) agroforestry toepassers die niet officieel erkend zijn als actieve landbouwer, want die zijn daarom niet minder actief. De benadering is daarbij dezelfde, maar dan zonder de Kennisportefeuille als extra troef.

Onze bedrijfsbegeleiding is in principe betalend, maar via projectwerking is soms een gereduceerd tarief mogelijk. Zie verderop.

Hieronder vatten we kort samen hoe we te werk gaan:

Hoe werkt onze bedrijfsbegeleiding?

Wij bieden individueel advies aan voor alle landbouwers die willen starten met boslandbouw of agroforestry. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen een basispakket en een aantal uitbreidingsopties. In het basispakket worden doelstellingen en bedrijfsspecifieke context samen in beeld gebracht, worden boomsoorten- en eventueel rassenkeuzes gemaakt, en wordt een aanplantplan opgesteld. Dit plan wordt afgestemd op de specifieke bedrijfs- en perceelsomstandigheden, bodemcondities, teeltplanning, mechanisatie, subsidiemogelijkheden, regelgeving, doelstellingen en eventuele afzet van de agroforestry producten. Er wordt een digitaal aanplantingsplan opgeleverd, opgemaakt in QGIS en in elk gewenst formaat gedeeld met de landbouwer. Het advies houdt ook één terreinbezoek in. Voor dit basisadvies wordt een vaste prijs van €1.250 excl BTW gerekend.

Naast dit basisadvies, zijn op dit moment drie uitbreidingsopties mogelijk. Zo kan een kosten-baten analyse, een berekening van koolstofopslag op een termijn van 30 jaar of een aanpassing van het initiële digitale plan gevraagd worden. Elke uitbreidingsoptie verhoogt de kostprijs in principe met een vaste prijs van €250 excl BTW. De haalbaarheid van deze uitbreidingsopties, die afhankelijk is van de complexiteit van het ontworpen agroforestrysysteem, wordt echter individueel besproken met de aanvrager. Het is de keuze van de aanvrager om al dan niet 1 of meerdere van de uitbreidingsopties aan het advies toe te voegen.

Merk op: soms hebben we met het Consortium Agroforestry Vlaanderen via projectwerking de mogelijkheid om een bedrijfsbegeleiding aan te bieden zonder kost of aan een verminderd tarief. Het kan dus zeker zinvol zijn om vooraf even af te toetsen of je daarvoor in aanmerking komt.

Heb je twijfels of meer informatie nodig vooraleer een begeleiding aan te vragen? Neem dan contact op via info@agroforestryvlaanderen.be en we bekijken samen hoe we je best kunnen helpen.

Ga naar de website van de Kennisportefeuille om deze begeleiding aan te vragen als actieve landbouwer.

De kennisportefeuille, hoe gaat dat in z'n werk?

Actieve landbouwers hebben toegang tot de kennisportefeuille via het e-loket van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij. Na aanmelden, klik je op de tegel 'Advies en vorming via Kennisportefeuille'.


Daar klik je aan de linkerzijde ‘Adviezen en vormingen’ aan en ga je naar ‘Zoeken’.

Het Agroforestry advies vind je onder het aanbod van ILVO. Het heeft als nummer “ADV24000006” en je vindt het snel als je bij thema “Ecologisch” selecteert.
Klik uiterst rechts op het pijltje naast het juiste advies.

stap 2 kennisportefeuille

Klik tot slot aan de linkerzijde op “Mijn subsidieaanvragen voor dit advies” en voeg via het plusteken in het midden een aanvraag toe.

Stap 3 kennisportefeuille

Wanneer kun je bedrijfsbegeleiding aanvragen?

Om iedereen zo efficiënt mogelijk te helpen, vragen we om eerst het kennisloket eens te bekijken en eventueel de agroforestry planner te doorlopen. Via mail en telefonisch helpen we je daarna graag met algemene vragen. Wens je verder te gaan met een persoonlijk advies op maat, dan kan je dus bedrijfsbegeleiding aanvragen via bovenvermelde kanalen.

Wij mikken er op om binnen de 14 dagen na het indienen van een aanvraag contact op te nemen met de aanvrager en gezamenlijk een timing op maat af te spreken. Hoewel afhankelijk van de complexiteit van het advies en beschikbaarheid van de begeleiders, hou je best rekening met een tijdsbestek van ongeveer drie maanden tussen aanvraag en opleveren van advies. In het beste geval loopt het veel sneller, bij complexe adviezen of in periodes waarin de begeleiders weinig tijd hebben, kan dat ook langer duren. Hou daarbij ook in gedachten dat de deadline voor aanvraag van de boslandbouwsubsidie in Vlaanderen steeds op de 3e vrijdag van september valt. Voor begeleidingsvragen na 15 juni gesteld, kunnen we dus niet garanderen om tijdig een volwaardig plan te kunnen uitwerken. Vroeg genoeg de voorbereiding opstarten is dus de boodschap.


voorbeeld overzichtsplan
voorbeeld bomenplan

Voorbeelden van een uitgewerkt overzichts- en bomenplan tijdens een bedrijfsbegeleidingstraject.

Hier kun je meer over lezen in Handboek Agroforestry in Vlaanderen 2014-2024 (pagina 83).


Met de steun van het Europees Landbouwfonds

EU financiering