Agroforestry: wat levert het op?
Economische relevantie op bedrijfsniveau
De toepassing van agroforestry kan landbouwbedrijven robuuster maken en minder onderhevig aan externe factoren. Dit komt onder meer door een hogere totale biomassaproductie, de waarde van hout, vruchten en andere producten die zorgen voor productdiversificatie en verbreding binnen het landbouwbedrijf. Het hoe en wat wordt in deze infofiche Agroforestry: de economische kant van het verhaal toegelicht.
Kosten en baten
Welke kosten en baten komen te pas als je een nieuw agroforestry project opstart? Dat is een terechte vraag, maar het antwoord daarop is niet zo eenvoudig. Vandaar dat het Consortium Agroforestry Vlaanderen verschillende doorrekeningen heeft gemaakt gebaseerd op realistische, fictieve agroforestry bedrijven. Onderaan deze pagina vind je alle factsheets terug. Op de Agroforestry Planner vind je ook de interactieve tool INTACT terug, waarmee je zelf een inschatting kunt maken van de kosten en baten van de bomen en struiken voor je nieuwe agroforestry project.
Verdienmodellen
Indien je een verandering wil doorvoeren in je verdienmodel, is het belangrijk om goed na te denken over de impact van deze verandering op de rest van het verdienmodel. In deze Factsheet Verdienmodellen - Nood aan noot lees je meer over hoe landbouwers hun verdienmodel hebben aangepast bij de omschakeling naar agroforestry met notenbomen: 1) omschakeling naar biologische productie van noten, 2) diversificatie van producten, 3) agroforestry op gedeelde grond, en 4) coöperatie.
Ben je bezig met het opzetten van een voedselbos? Neem dan een kijkje in Draaiboek Voedselbossen in de Vlaamse landbouwcontext of Kunnen voedselbossen een rendabele bedrijfstak zijn voor Vlaamse landbouwers?
Ketenwerking
Binnen het project Agroforestry 2025 werd gekeken naar economische stimulansen voor landbouwers om met agroforestry aan de slag te gaan. Eén van de mogelijkheden voor economische stimulansen komt vanuit de gemeenschap (Tavernier et L., 2024). Landbouwvormen zoals Community Supported Agriculture (CSA) of ‘gemeenschapslandbouw’ kunnen zorgen voor een goede ondersteuning voor landbouwers om met agroforestry aan de slag te gaan. CSA is een landbouwvorm waarin consumenten samenwerken met boeren door middel van het nemen van voedselabonnementen: aan de start van een jaar betaalt de consument bij de CSA boerderij voor een oogstaandeel. Hiermee deelt de consument in het oogstrisico waardoor de landbouwer dat dus niet meer alleen moet nemen. Dit kan ruimte creëren om met duurzame vormen van landbouw zoals agroforestry te experimenteren. Lees hier meer over in deze Factsheet Consumentenvoorkeuren voor CSA in Vlaanderen.