AGROFORESTRY in VLAANDEREN

Wat is agroforestry? Agroforestry of boslandbouw is een landbouwsysteem waar bomen of struiken gecombineerd worden met een landbouwgewas of landbouwdieren op eenzelfde perceel. Bij een goed werkend agroforestrysysteem hebben beide componenten een neutrale of positieve invloed op elkaar, en worden negatieve interacties zoveel mogelijk vermeden door een weldoordacht ontwerp. Agroforestry kan daarnaast ook ecosysteemdiensten leveren zoals koolstofopslag, schaduw voor vee of luchtzuivering. Lees meer over de algemene principes van agroforestry

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Consortium Agroforestry Vlaanderen

Om dit specifieke teeltsysteem (opnieuw) te introduceren in Vlaanderen werd het Consortium Agroforestry Vlaanderen opgericht. Dit samenwerkingsverband voert o.a. wetenschappelijk onderzoek, geeft ondersteuning aan landbouwers en koppelt terug met beleid.

Lees meer over het consortium

Aan de slag met agroforestry

Ben je landbouwer en wil je aan de slag met agroforestry? Dan zit je waarschijnlijk met heel wat vragen. Snuister eerst eens rond in het kennisloket, maak zelf een eerste simulatie in de Agroforestry planner. Wens je erna verder persoonlijk advies, meld je aan voor verdere bedrijfsbegeleiding.

Updates

Nieuws | Mededeling 28/10/2022

Voedselbossen in kaart gebracht

Artikel JD foto1 Laurens Van Dessel
Welke verschillende soorten voedselbossen zijn er? Wat zijn de drijfveren en doelstellingen van de beheerders? Hoe beheren ze hun voedselbos? Hebben ze een verdienmodel en hoe ziet dit eruit?
Nieuws 24/10/2022

Nieuw boek over Tamme kastanje

cover boek tamme kastanje
Het boek ‘Tamme kastanje (Castanea spec.) voor vruchten, hout en bijproducten’ kan besteld worden via www.boekenbestellen.nl en bij boekhandels.
Projectnieuws 19/07/2022

Teelt van oliepompoen in de boomstrook

Oliepompoenteelt onder en langs de bomen op een agroforestry-perceel
Op het agroforestryperceel te Herent wordt de haalbaarheid van het telen van een extra landbouwgewas in een boomstrook bekeken. Dit jaar zijn we aan de slag met oliepompoen.