Agroforestry Kaart
Op dit moment staat de testversie van de Europese Agroforestry Kaart online voor publiek (klik op onderstaande afbeelding). Let op: deze kaart is nog niet volledig. De definitive interactieve Vlaamse kaart zal in de loop van januari online komen. Zodra de Vlaamse agroforestry kaart online is, delen we de juiste link. Vanaf dat moment zal het nog eenvoudiger worden om je gegevens op de kaart te zetten. In de presentatie In 5 minuten je organisatie op de Agroforestry Kaart zetten leggen we je stap voor stap uit hoe je dat kunt doen.

De nieuwe, interactieve Europese Agroforestry Kaart is ontwikkeld door een intense samenwerking tussen EURAF en diverse projecten waaronder Reforest, DigitAF en – specifiek voor de Vlaamse component - Agroforestry 2025. Deze overzichtelijke kaart, die naast agroforestry percelen ook de up- en downstreamsector, adviseurs, onderzoeksinstellingen en andere agroforestry actoren in beeld brengt, biedt vele mogelijkheden en voordelen:
- Samenwerking stimuleren: samenwerking tussen landbouwers onderling kan interessant zijn met het oog op schaalvoordelen. Denk aan gezamenlijke uitvoering van aanplant- of onderhoudswerken, gezamenlijke aankoop van machines of plantgoed. Daarnaast kunnen landbouwers andere schakels in de keten vinden, zoals adviesverleners, aannemers en afnemers van producten.
- Afzetmarkt en keten organiseren: afnemers kunnen zien waar bepaalde producten te vinden zijn. Tegelijkertijd kunnen landbouwers zien waar boomkwekers of andere toeleveranciers zich bevinden.
- Educatie, kennisuitwisseling en onderzoek: ideaal voor het organiseren van een infosessie of terreinbezoek in samenwerking met een praktijkbedrijf, en maakt het ook makkelijker voor studenten of onderzoekers om contact op te nemen met agroforestry toepassers.
- Beleid: de evolutie, kenmerken en spreiding van agroforestry in Vlaanderen (en bij uitbreiding Europa) is relevant voor beleidsactoren en kan helpen om bepaalde ambities en acties (lokaal) te concretiseren en de impact van bepaalde maatregelen te meten.
De kaart is voorzien van nuttige symbolen die je zoektocht vergemakkelijken. Symbolen zijn gelinkt aan (1) een type agroforestry systeem of (2) aan een thema, namelijk:
Type agroforestry systeem
- Silvicultureel systeem (bomen en struiken gecombineerd met plantaardige productie)
- Silvopastoraal systeem (bomen en struiken gecombineerd met dierlijke productie)
- Agrosilvopastoraal systeem (bomen en struiken gecombineerd met plantaardige en dierlijke productie)
- Andere systemen (incl. ‘home gardens’, voedselbossen, etc.)
Thema’s
- Up-&Downstreamsector, particuliere diensten, dienstverleners, boomkwekerijen, enzovoort;
- Wetenschappelijke instituten, educatie, publieke agentschappen, enzovoort;
- Agroforestry bedrijven;
- Geïnteresseerden partijen (degenen die momenteel denken aan het aanleggen van een agroforestry perceel).
De gebruikers bepalen zelf welke persoonlijke informatie (adres, bedrijfsgegevens, foto, etc.) op de kaart wordt weergegeven. Voor alle gegevens zorgen we als beheerder ervoor dat wijzigingen door de gebruiker worden gescreend vooraleer dit online verschijnt. Daarbij wordt elke nieuw geüploade foto automatisch verkleind en voorzien van een watermerk om de bron van de kaart te markeren. De resulterende kaartgegevens zijn beschermd en het beheer ervan is gestructureerd en transparant. We treffen alle maatregelen die nodig zijn om te voldoen aan de wetgeving inzake gegevensbescherming.
Wil je met jouw agroforestry bedrijf, organisatie, of dienstverlening meedoen aan dit initiatief? Vul dan onderstaande enquête(s) in, zodat wij de gegevens kunnen toevoegen aan de kaart:
Geïnteresseerd om jouw agroforestry bedrijf op de agroforestry kaart te zetten? Vul dan onderstaande enquête in:

Geïnteresseerd om jouw organisatie of dienstverlening op de agroforestry kaart te zetten? Vul dan onderstaande enquête in:

Zodra de Vlaamse agroforestry kaart online is, delen we de juiste link. Vanaf dat moment zal het nog eenvoudiger worden om je gegevens op de kaart te zetten. In de presentatie In 5 minuten je organisatie op de Agroforestry Kaart zetten leggen we je stap voor stap uit hoe je dat kunt doen.