Studiedag FarmLIFE masterclass 'Agroforestry en Klimaat'

greppel berm heuvelland

Op deze Masterclass zoomen we in op de uitdagingen en kansen voor agroforestry in een wijzigend klimaat: welke grote uitdagingen staan ons te wachten? Welke invloed hebben bomen op wind, temperatuur en waterbeschikbaarheid? Welke bomen moeten we kiezen in de toekomst en hoe moeten we ze beheren met het oog op een klimaatrobuust systeem?

We ontvangen jullie graag om 9u30 op Vakantiehoeve Rodeberg in Westouter (Heuvelland). Starten doen we met een aantal presentaties, in twee grote blokken. Els Lemeire (ILVO Expertisecentrum Landbouw en Klimaat), Tom De Swaef, Willem Coudron en Bert Reubens (allen ILVO) vertellen ons meer over het veranderend klimaat en de rol van bomen op vlak van klimaatadaptatie: welke landbouwkundige uitdagingen kunnen we verwachten? Wat zijn mogelijke strategie├źn voor duurzaam waterbeheer? Welke invloed hebben bomen op het veld? Hoe kunnen we interacties tussen boom, gewas en bodem meten en voorspellen? Na een korte pauze bespreken we consequenties op vlak van design & management van agroforestry systemen: Sander Van Daele (Bosplus) en Wim Buysse (ANB) vertellen ons welke boomsoorten te kiezen en hoe ze te beheren.

Na de lunch gaan we het veld op: Pierre Hubau (ANB) en Rik Delhaye (biodynamisch landbouwer) leiden ons rond op nabijgelegen praktijkpercelen. Ze leren ons hoe zij aan de slag zijn gegaan met klimaatrobuuste landbouw, via toepassing van agroforestry, swales en andere agro-ecologische technieken.

Om 15u30 sluiten we af en kan er nog nagepraat worden op het veld.

Programma

Onthaal op Vakantiehoeve Rodeberg
Een veranderend klimaat en de rol van bomen in adaptatie
Consequenties op vlak van design & management van AF systemen
Lunch
Rondleiding op nabijgelegen percelen
Afsluiten en napraten op het veld

Sprekers

Els Lemeire

ILVO Expertisecentrum Landbouw en Klimaat

Tom De Swaef

ILVO

Willem Coudron

ILVO

Bert Reubens

ILVO

Sander Van Daele

Bosplus

Wim Buysse

ANB

Rik Delhaye

Biodynamisch landbouwer

Pierre Hubau

ANB