Onderzoeksproject HazelSamen
HazelSamen

Hazelnoten zijn inheems in Vlaanderen, maar de commerciële teelt is nog beperkt tot ongeveer 12 hectare. De teelt biedt nochtans interessante mogelijkheden voor landbouwers die willen diversifiëren via deze duurzame teelt, en heeft perspectieven in Vlaanderen dankzij onder meer de chocolade-industrie. Het project HazelSamen brengt vier Vlaamse landbouwers samen om de haalbaarheid en voordelen van een lokale hazelnootteelt en -verwerking te onderzoeken.
Binnen dit EIP-voorbereidingstraject (Europees Partnerschap voor Innovatie) werken de landbouwers samen met ILVO, Boerenbond Projecten, Flanders’ FOOD en Migino om de beste samenwerkingsvorm te bepalen. Er wordt onderzocht welke schaalgrootte nodig is om rendabel te kunnen investeren in oogst- en verwerkingsmachines en hoe de sector zich kan positioneren ten opzichte van buitenlandse producenten. Daarnaast wordt nagegaan welke afzetmogelijkheden er zijn voor lokale hazelnoten en hoe de teelt een meerwaarde kan betekenen voor zowel landbouwers als verwerkers.
Het doel van HazelSamen is om een duurzame en toekomstgerichte hazelnootsector in Vlaanderen op te bouwen. Dit kan in de vorm van een coöperatie, een producentenorganisatie of een ander samenwerkingsmodel dat zowel ervaren als nieuwe hazelnoottelers ondersteunt. Ook wordt gezocht naar bedrijven die hazelnoten of afgeleide producten verwerken en interesse hebben in een Vlaamse oorsprong. Na dit eenjarige voorbereidingstraject zal worden geëvalueerd of de samenwerking wordt doorgezet via een uitgebreider EIP-project of andere financieringsmogelijkheden, zoals VLIF.
Deelnemen?
Wil jij je aansluiten bij onze operationele groep rond hazelnoten? Of wil je als bedrijf graag samen werken aan een lokaal en duurzaam initiatief? Neem dan gerust contact op met ellen.martens@flandersfood.com.

Flanders’ FOOD beheert en coördineert het project. De andere gesubsidieerde partners zijn Boerenbond Projecten en ILVO. Migino staat de operationele groep bij als niet-gesubsidieerde partner. De deelnemende landbouwers zijn Filip Donck, Len Van den Berge, Betty Eeckhaut, Lieven Polet en Johan Erregat.