Nieuws Nieuw boek over Tamme kastanje

24/10/2022

Het vruchtvlees van de tamme kastanje is direct te consumeren, maar ook te verwerken tot en in allerlei producten. Met zijn boek ‘Tamme kastanje (Castanea spec.) voor vruchten, hout en bijproducten’, dat in juni verscheen, geeft Anne Oosterbaan uitleg en tips over de aanplanting en verzorging van tamme kastanjebeplantingen.

De tamme kastanje is met zijn vruchten een duurzame zetmeelbron. Het vruchtvlees is direct te consumeren, maar ook te verwerken tot en in allerlei producten. Het hout van de tamme kastanje is duurzaam en goed voor buitengebruik, voor fineer en vloerparket. Maar ook de bolsters, schors, bladeren en wortels kunnen bruikbare producten opleveren. Onderzoeker en schrijver Anne Oosterbaan: “Naast de walnoten en hazelnoten komt er steeds meer belangstelling voor de tamme kastanje. Deze produceert eetbare vruchten en goed hout en gedijt goed in ons land. Maar bij de aanplant, groot of klein, moet men een aantal zaken weten en overdenken. Die heb ik op een rijtje gezet.”

Notentelers, voedselbosaanleggers, boeren die bomen planten gemengd met gewassen (agroforestry), bomenplanters en tuineigenaren zijn hier nog niet altijd van op de hoogte.

Anne: “Een boek over de aanplant en verzorging van tamme kastanjebeplantingen bestond hier nog niet. En dat terwijl de tamme kastanje zo goed groeit in ons land. Voor de aanplant moet over veel aspecten worden nagedacht, zoals de bodem, het teeltdoel, de keuze van rassen (vooral vanwege ziektegevoeligheid), bestuivers, de ideale plantafstand, het snoeisysteem, de bemesting, oogst en verkoop. Al deze aspecten behandel ik in dit boek.”

Ook zitten er lijsten in het boek van welke rassen elkaar kunnen bestuiven. “Voor de kastanjeproductie bestaan namelijk geen Nederlandse of Belgische rassen. Tot nu toe moeten we het doen met rassen die in Zuid-Europa en Midden-Europa zijn ontwikkeld en waarbij Japanse en Chinese kastanjesoorten zijn ingekruist, om een betere resistentie te krijgen tegen enkele ziekten. In 2021 is gelukkig een start gemaakt met het vermeerderen van perspectiefvolle Nederlandse kastanjes.”

Het boek ‘Tamme kastanje (Castanea spec.) voor vruchten, hout en bijproducten’ kan besteld worden via www.boekenbestellen.nl en bij boekhandels.

cover boek tamme kastanje
Het boek ‘Tamme kastanje (Castanea spec.) voor vruchten, hout en bijproducten’ kan besteld worden via www.boekenbestellen.nl en bij boekhandels.