Nieuws Coöperatief boslandbouwbedrijf ‘Pomona Puur Aerde’ op zoek naar boerderij

08/06/2023

Er is wat moois aan het bewegen in deze streken. Een aantal burgers uit de Vlaamse Ardennen slaan de handen in elkaar om de opstart van het coöperatief boslandbouwbedrijf ‘Pomona Puur Aerde’ waar te maken. https://www.pomonapuuraerde.be/

Wat: Elke week lekkere en gezonde groenten, fruit, eieren, brood en - voor wie wil - ook vlees van je eigen boerderij?

Ons landbouwsysteem en onze voedselvoorziening kennen vandaag heel wat uitdagingen en daar proberen we samen verandering in te brengen! Op een Pomona boerderij wil men de omgeving herstellen terwijl men oogst van het land en de aanwezige dieren ziet als medewerkers op de boerderij. Agro-ecologische landbouw zorgt voor ecosystemen die ons basisvoedsel leveren en tegelijkertijd de natuurlijke balans tussen grond en omgeving herstellen. Bij Pomona doet men dit door éénjarige teelten te combineren met meerjarige, zoals bomen en andere doorlevende gewassen met voedselbosranden in het landschap. Dit kan niet zonder een intense samenwerking tussen boeren en burgers waarin al onze kennis en kunde zorgt voor eigen lokale, gezonde en duurzame voeding: samen participeren in het kapitaal van de boerderij, samen beslissen over de koers van het bedrijf en een gemeenschap vormen. In Nederland hebben de Herenboeren zo meer dan 14 coöperatieve boerderijen opgericht. Met Pomona ontwikkelt men een vergelijkbare beweging in Vlaanderen.

Wie: Samen met een boer ondernemer worden van je eigen boerderij?

Pomona is op zoek naar nog enkele trekkende burgers die hun schouders mee onder deze oprichting willen zetten. Om samen de basis, richting, exploitatiekosten en draagkracht binnen de streek mee vorm te geven. Voel je het engagement eerder als potentiële coöperant, laat gerust van je horen! En misschien word jij heel binnenkort wel: een beetje boer?

Waar: Boerderij gezocht!

Intussen is Pomona op zoek naar de geschikte plek die ze samen met boeren en de buurt kunnen omtoveren tot een boerderij waar natuur, landbouw en gemeenschap samenkomen. Alle tips voor mogelijke locaties of samenwerkingen met boeren zijn welkom. Een boerderij of schuur met grond vanaf drie hectare groot klinkt als toekomstmuziek in onze oren. Ze zoeken naar een plek dat de landbouwactiviteit combineert met het gevoel voor gemeenschap.


Hoe: Zie je graag binnenkort mee Pomona Puur Aerde verschijnen? Aarzel niet en laat iets weten via info@pomonapuuraerde.be! Je kan ook de stand van zaken leren kennen op de volgende inspiratiesessie in samenwerking met Bert Dhondt die in het teken staat van het ontwerp van de boerderij op 11 oktober te Zottegem.