Event Vierde Vlaamse notendag

Walnoot variëteiten

Het succes van de voorgaande notendagen (“kom noten kraken”) smaakte naar meer...Deze tweejaarlijkse ontmoetingsdag van de notentelers en -vrienden is een unieke kans om je notenkennis en je netwerk uit te breiden.

De walnoten en hazelnoten en recent ook de tamme kastanje krijgen meer aandacht. De ervaringen met andere notensoorten zijn echter erg beperkt. De notenbomen krijgen meer aandacht van enkele fruittelers, bij bepaalde boeren (agroforestry), de boomtelers, de CSA en de zelfpluktuinen, de voedselbossen, de tuinaanleggers, de korte ketenverkopers, de plantsoendiensten, de verwerkers en de liefhebbers. Er zijn verse (meestal paardenoten) en droge noten, noten met rood kernvlies (bloednoten), bolsternoten (onrijp verwerkt), olienoten en banketbakkerijnoten. Niettegenstaande noten vanouds hier werden gekweekt, verwerkt en gegeten is de teelt steeds een niche gebleven. De consumptie, de invoer en de aanplant is stijgend. Walnoten of okkernoten geven schaduw voor dier en mens op hete dagen, leveren soms waardevol hout, beperken erosie door hun uitgebreid wortelgestel en zijn een sierraad in het landschap. De langdurige teelt, de ziekten en de plagen, de oogst, de bewaring, de verwerking als de afzet zijn uitdagingen door de beperkte lokale ervaringen.

De drie voorgaande notendagen gingen door te Sint-Pieters-Leeuw. Dit jaar is de notendag nabij Deinze op een bekend bio-zelfplukbedrijf, Purfruit.


Praktische afspraken.

Waar? Purfruit, Neerhoek 7 8720 Oeselgem. Ruime parking.

Wanneer? 14 november 2021 vanaf 09.00.u. tot 17.30.u.

Toegang? Toegangsprijs is 3 €, kinderen tot 12 jaar gratis.


De winkel van de bio-zelfpluktuin en het terras zijn open.

Vele notenbomen zijn zaailingen, dikwijls spontaan. Er is een grote genetische verscheidenheid. Lokale noten zijn relatief goed aangepast aan het plaatselijke klimaat en de bodem. Dit biedt ons mogelijk unieke kansen. Ken je productieve, gezonde, interessante, lekkere noten (vruchten)? Breng een representatief staal mee en laat ze beoordelen. Een verbetering van het bestaande sortiment is nodig. Ervaringen met buitenlandse rassen zijn eveneens welkom.

De corona maatregelen zijn van toepassing. De stands staan in de openlucht.

Wens je notenrassen te beoordelen en te proeven? Breng dan je eigen notenkraker mee en geef je oordeel. Jouw oordeel stellen we op prijs.


Programma.

Op het biobedrijf staan walnoten, hazelnoten, w.o. een hoogstam experiment, en zeer jonge tamme kastanjebomen. Er zijn geregeld korte (15 minuten) notenrondleidingen.

Heb je vragen over de rassen, de ziekten en de plagen, de teelt en de verwerking? Enkele vrijwilligers proberen je verder te helpen. Het blijft echter een pioniersteelt met vele vragen maar ook met kansen.

Enkele voorlichters zijn aanwezig nl. NNV (Nederlandse notenvereniging), Nootsaeck (privé notenvoorlichting) en INAGRO met LUW (laat uitlopende walnoten, na 15 mei) proeven. Dit is een projectpartner van het VLAIO project Agroforestry 2025.

Wie is er nog aanwezig? Toeleveranciers, producenten en verwerkers, nNotenboomkwekers staan er met hun bomen en Howitech Netting, Nl., staat er met oogstnetten.


Meer info?

Surf naar www.purfruit.be of tel. 093883774.