Toepassers aan het woord

Het Polderveld, CSA zelfoogstboerderij in Westkapelle

Het Polderveld is een zelfoogstboerderij in Westkapelle (Knokke-Heist) gebaseerd op de principes van CSA-landbouw. Lieven Devreese verbouwt er sinds 2016 het hele jaar door groenten, in totaal zo’n 80 soorten. In totaal bewerkt hij 1.4 ha voor 110 gezinnen. Aangrenzend aan het zelfoogstperceel van Lieven teelt collega Lies Snauwaert sinds 2017 zo’n 30 à 35 soorten groenten voor het ziekenhuis van Knokke en Blankenberge. Het ziekenhuis wil hiermee bewust meer inzetten op lokale, duurzame, seizoensgebonden, lekkere en gezonde voeding. De groenten worden geteeld op zo’n 1 ha, ook volgens het CSA-principe. Zowel Lieven als Lies hebben bomen geplant op hun percelen: het ene perceel met perzikbomen en hazelaars en het andere perceel met een afwisseling van hazelaar, peer, amandel, kastanje, pruim, appel en walnoot.

Lees hier de volledige getuigenis

Het Penitentiair landbouwcentrum in Ruiselede zet in op een gezond evenwicht tussen primaire productie en herstel van het landschap.

de zandeEen van de twaalf nieuwe starters in Agroforestry dit jaar is de regie der gevangenisarbeid (Cellmade). Recent plantten ze 168 fruitbomen aan op het penitentiair landbouwcentrum (PLC) te Ruiselede. De bedoeling is om sap te maken van het geoogste fruit en het onder de naam 'Juice from jail' te verkopen. De gedetineerden plantten de bomen aan en zullen de komende jaren ingeschakeld worden voor het onderhoud van de boomgaard en de oogst en verwerking van het fruit. Voor de aanplant werd gebruik gemaakt van hoogstambomen van een 50 tal oude rassen van zowel appelen, peren, pruimen en kersen. Directeur Chris De Vidts en verantwoordelijke voor de boerderij Etienne De Muelenaere doen met bijzonder veel enthousiasme het verhaal van het centrum en het agroforestry project uit de doeken.

 Lees hier de volledige getuigenis

Biologische geitenmelkerij "Chèvrerie de la Croix de la Grise" - Vincent Delobel aan het woord

Chèvrerie de la Croix de la Grise: een korte historiek

Geitenmelkerij Chèvrerie de la Croix de la GriseLangs beide kanten van de familie waren de grootouders van Vincent landbouwers. De hoeve kent dus reeds een lange geschiedenis. Vroeger was het een gemengd bedrijf dat door zijn ouders dan overging naar een intensief gangbaar melkveebedrijf. Sindsdien kent het bedrijf een evolutie die tegengesteld is aan vele andere bedrijven in België. In plaats van te intensiveren omwille van de stijgende kosten en dalende verkoopprijzen zijn ze net extensiever gaan werken om zich te kunnen toeleggen op de ganse keten: van productie, over verwerking, tot verkoop. In 1997 schakelden ze over naar biologisch melkvee om uiteindelijk in 2002 te stoppen met melkvee en te starten met biologische geiten. Op dat moment hebben ze een 200 tal geiten en produceren ze biologische melk die ze verkopen aan een melkerij voor verdere verwerking. Het duurt tot 2006 vooraleer ze uiteindelijk besluiten om hun kudde geiten te reduceren tot 75 geiten en alle melk zelf te verwerken.

 Lees hier de volledige getuigenis

Biologisch pluimveebedrijf Avibel - Daniël Van Kesteren aan het woord.

Daniël Van KesterenMijn grootmoeder richtte zo’n tachtig jaar geleden het familiebedrijf ‘Avibel’ op. Avibel was toen een fokkerij voor het kweken van allerlei kippenrassen. Ondertussen is het bedrijf geëvolueerd naar een biologisch opfokbedrijf voor legkippen en de productie en verkoop van biologische eieren.
Avibel beschikt momenteel over acht opfokstallen en in de nabije toekomst worden dit er elf. Daarmee is Avibel een belangrijke speler voor de productie van biologische legkippen in Vlaanderen.

In mijn bedrijfsvoering staat de duurzame productie van een kwaliteitsvol product met respect voor de kip voorop. Dit betekent concreet dat veel aandacht gaat naar dierenwelzijn. Een voldoende grote uitloop die aantrekkelijk is voor de kippen speelt hierin een belangrijke rol.

 Lees hier de volledige getuigenis.

Biodynamisch bedrijf “Broekelzenhoek” in Heuvelland - Rik Delhaye aan het woord

Rik DelhayeOp de heuvelflank van de Rodeberg ligt het bedrijf waar biodynamisch veehouder Rik Delhaye actief is. Dynamisch is een term die Rik op het lijf is geschreven: hij nam de “Broekelzenhoek in 1987 over van een oudere en bevriende landbouwer en bouwde het uit tot een dynamisch en innovatief bedrijf. In het voorjaar van 2014 startte Rik met agroforestry op een perceel van ruim drie hectare, waarbij een mix van fruitboomvariëteiten (appel, peer, pruim en kers) werd aangeplant. In elke rij vind je om de 10m een hoogstam fruitboom, met daartussen telkens twee halfstam fruitbomen. Aan die aanplant ging heel wat graaf- en meetwerk vooraf, want alle bomen zijn geplant op een greppel-berm structuur.

pdf Lees hier de volledige getuigenis.

Akkerbouwbedrijf Avermaete- Es (Wommersom, Linter)

Ons akkerbouwbedrijf bevind zicht in de rijke leemstreek in het Zuidoosten van de provincie Vlaams Brabant. Mij vrouw en ik zijn de derde generatie die dit bedrijf uitbaten en de vierde generatie is in aantocht. De voornaamste teelten op ons bedrijf zijn granen, maïs , suikerbieten, ajuin en aardappelen welke in een 1 op 4 rotatie worden verbouwd.

pdf Lees meer over het akkerbouwbedrijf van de familie Avermaete.

Akkerbouwbedrijf te Galmaarden - Louis-Marie Tennstedt aan het woord

Louis-Marie TennstedtIk baat, samen met mijn vrouw en schoonzoon een bedrijf uit met ongeveer 31 hectare akkers, 6 hectare weilanden en 12 hectare bossen. De teelten op de akkers roteren over de percelen volgens het schema tarwe-gerst-koolzaad-tarwe en het vijfde jaar gedeeld over snijmaïs/korrelmaïs/aardappelen.

Agroforestry is niet nieuw voor mij. Ik plant al jaren bomen aan op en rond mijn akkers en weilanden. Mijn eerste aanplanting bestond uit een dubbele rij populieren rond een weiland. Mijn volgende initiatief was de aanplant van notelaars op de wendakker van een stuk grond dat ik van mijn moeder had geërfd. In 2011 plantte ik de (voorlopig) laatste 4 hectare agroforestry aan. Productie van kwaliteitshout was de voornaamste drijfveer.

pdf Lees meer over het akkerbouwbedrijf van de familie Tennstedt, te galmaarden.

Vakantiehoeve Rodeberg te Heuvelland - Paul Merlevede aan het woord

Paul Merlevede25 jaar geleden ben ik begonnen als landbouwer met een varkensbedrijf in Heuvelland, en tien jaar later kwam er nog een tweede varkensbedrijf bij in de buurt. Omwille van de mestverwerkingsplicht besloten we in 2003 om een stopzettingsvergoeding voor de twee bedrijven aan te vragen. Eén van de bedrijven is gelegen op de Rodeberg in Westouter, wat ecologisch waardevol gebied is. Mijn vrouw en ik hebben één dochter, en gezien de opvolging van het bedrijf niet verzekerd was besloten we om hier een vakantiehoeve te beginnen.

pdf Lees meer over de vakantiehoeve Rodeberg, te Heuvelland.Varkensbedrijf M+ pigs te Lochristi - Bart Mouton aan het woord

Bart MoutonSamen met mijn vrouw Bénédicte Dobbels hebben we in 1994 het bedrijf overgenomen van mijn ouders; het omvatte toen 420 zeugen en 1200 vleesvarkens. Daarmee zijn wij de derde generatie die als hoofdtak varkens kweekt. In 1998 hebben we het bedrijf verder gespecialiseerd met het verwerken van eigen granen in een voedersysteem, het bedrijf had toen ongeveer 700 zeugen en 900 vleesvarkens.

In 2006 werd het bedrijf volledig leeggemaakt gedurende 3 maanden. Tijdens die leegstand werd alles gereinigd en ontsmet en werden de stallen aangepast aan de laatste en beste technieken inzake milieu– en dierwelzijnseisen. Na deze aanpassingen vergrootte de omvang van het bedrijf verder tot 1600 zeugen met biggen. Vanaf 20 kg worden de dieren naar andere bedrijven verhokt waar ze opgroeien onder hetzelfde lastenboek.

Wekelijks worden er iets meer dan 1000 biggen geboren, bijna allemaal uit de kruising Landras met Large white zeugen. Voor de goede smaak en vleeskwaliteit worden deze ingekruist met een Duroc beer. Deze nakomelingen worden dan verkocht onder het label Duroc d’Olives “ speciaal voor uw smaak gekweekt”.

Naast de varkens hebben we eveneens nog 70 ha akkerbouw, hoofdzakelijk tarwe en maïs. De graanopbrengst wordt volledig op eigen bedrijf verwerkt.

pdf Lees meer over varkensbedrijf M+ pigs

Biologisch gemengd bedrijf de Natlandhoeve - Jos De Clercq aan het woord

Jos De ClercqDe Natlandhoeve is een biologische gemengd bedrijf. Er wordt zowel vleesvee als akkerbouw en fruit geproduceerd. De naam ‘Natlandhoeve’ verwijst niet naar natte graslanden, maar is een verwijzing van hoe ik natuur en landbouw tracht samen te laten gaan op mijn bedrijf. De naam staat dan voor de samentrekking NATuur en LANDbouw. De Limousin runderen grazen namelijk een groot deel van het jaar op natuurgraslanden en in de boomgaarden.

pdf Lees meer over de Natlandhoeve - Meer info op www.natlandhoeve.be


Biologisch akkerbouwbedrijf te Beveren (Oost-Vlaanderen) - François Ongenaert aan het woord

Francois OngenaertIk begon 30 jaar geleden als landbouwer op een gangbaar gemengd bedrijf met akkerbouw, aardbeien, varkens en tot 30 soorten groenten. Van deze 30 jaar ben ik reeds 20 jaar actief als biologische landbouwer. Ondertussen werd de soorten teelten beperkter en heb ik enkel nog prei, verschillende soorten granen, hennep en grasklaver. Toen ik op het bedrijf begon, stond er geen enkele boom behalve de linde aan de oprit van mijn bedrijf. Ondertussen, drie decennia later, staan er meer dan 300 bomen op mijn bedrijf.

pdf

Lees meer over het akkerbouwbedrijf van François Ongenaert

Edelhertenfokkerij De Bouvrie. (Avelgem)

Onze boerderij is gelegen op een historische vierkant hoeve ‘Heerlijkheid van Bouvrie’, te midden van de vruchtbare leemgronden in de Scheldevallei. Wijzelf zijn al de vierde generatie op deze boerderij. Aanvankelijk was het een gemengd bedrijf met akkerbouw, melkvee en vleesvee. Tijdens de moeilijke jaren negentig (hormonenschandalen ,….) zijn wij opzoek gegaan naar een andere duurzamere vorm van veeteelt, onafhankelijk van de agro-industrie en met de bedoeling thuisverkoop te starten. In 1998 zijn wij gestart met een edelherten boerderij, en in 2000 met een hoeveslagerij. Vandaag verkopen wij naast ons hertenvlees ook eigen gekweekt Blonde d’ Aquitaine rundvlees, kalfsvlees en eigen gekweekt Pastorale lamsvlees.

 Lees meer over de Edelhertenfokkerij De Bouvrie

© .