Partners

Bodemkundige Dienst van België

Inagro

BOSplus

Nieuwsberichten

Huidige artikelen | Categories | Zoek

08.07.2015

Syngenta schuift landbouwbedrijf met agroforestry naar voren als de boerderij van de toekomst.

Syngenta ondersteunt de ontwikkeling van Agroforestry door het IWT-project “Agroforestry in Vlaanderen” gedurende 5 jaar te co-financieren. Maar tegelijkertijd werkt Syngenta in de praktijk ook zelf aan de ontwikkeling van een platform voor duurzame landbouw.23.04.2015

Vlaanderen opnieuw enkele agroforestry percelen rijker

De interesse in agroforestry groeit gestaag en elk jaar opnieuw tekenen gemiddeld 8 landbouwers in op de subsidiemaatregel van de Vlaamse Overheid. Deze maatregel voorziet erin dat landbouwers een éénmalige aanplantsubsidie kunnen krijgen voor maximaal 80% van de aanplantkosten. Ook dit jaar vroegen opnieuw 9 landbouwers subsidie aan voor een oppervlakte van in totaal 23,91ha. Hoeveel landbouwers effectief ook aanplantten afgelopen winter is nog niet duidelijk. Vanuit het IWT project waren we betrokken bij de realisatie van 2 nieuwe agroforestry percelen die werden aangeplant op 24 maart 2015. In totaal goed voor ruim 9 ha agroforestry. We willen jullie alvast kennis laten maken met deze nieuwe starters en hoe hun project vorm kreeg.


13.01.2015

Het onderzoek van Paul Pardon: ecologische interacties in een agroforestry-systeem

Welke veranderingen in biomassa productie en –kwaliteit kunnen we verwachten in een agroforestry systeem? Gedraagt een boom zich anders in open veld dan onder bosomstandigheden? Hoe beïnvloedt de aanwezigheid van bomen bodemkwaliteit, water- en nutriëntenbeschikbaarheid op akkerland? Onder welke omstandigheden is een invloed op nuttige biodiversiteit waar te nemen? En hoe kan je daar als landbouwer op inspelen?


06.10.2014

Verslag Agroforestry inspiratiedagen 2 en 5 september 2014

agroforestryOp 2 en 5 september 2014 organiseerde het consortium agroforestry respectievelijk ten westen van Brussel in Beveren en ten oosten van Brussel in Sint-Truiden een infodag. De aanleiding voor deze infodagen was het recent opgestarte en vijf jaar durende IWT project ‘Agroforestry in Vlaanderen’. 
De in totaal ruim 75 deelnemers met een heel diverse achtergrond (landbouwers, grondeigenaars, boomkwekers, terreinbeherende instanties, regionale landschappen, bosgroepen, etc…) getuigden van een grote interesse in dit landbouwsysteem waar bomen en landbouw gecombineerd worden op éénzelfde perceel.


Pagina 15 van 15Eerste   Vorige   6  7  8  9  10  11  12  13  14  [15]  Volgende   Laatste   

© .