Partners

Bodemkundige Dienst van België

Inagro

agrobeheercentrum

Wervel

BOSplus

Nieuwsberichten

Huidige artikelen | Categories | Zoek

26.06.2018

Cursus begeleidingssnoei voor jonge bomen - 17/07/2018, Heuvelland

Voor starters met agroforestry organiseren we op dinsdag 17 juli in Heuvelland een cursus begeleidingssnoei voor bomen in agroforestry. De cursus zal doorgaan van 10u30 tot 16u op het agroforestry-perceel van Paul Merlevede (Vakantiehoeve Rodeberg, Schomminkelstraat 26, 8954 Heuvelland). We starten met een korte theoretische inleiding, vervolgens gaan we het terrein op om bij een vijftal boomsoorten zelf begeleidingssnoei te gaan uitvoeren.

 


De productie van kwaliteitshout is een veel aangehaalde motivatie bij de aanleg van agroforestry-systemen. Om als kwaliteitshout beschouwd te worden, moeten stammen aan heel wat voorwaarden voldoen: een rechte, takvrije stam zonder beschadigingen is meestal noodzakelijk. Dat krijg je in een agroforestry-systeem niet vanzelf, door het overvloedig beschikbare licht (helemaal anders dan in een bosklimaat) schieten de takken alle kanten uit. In de meeste gevallen zal een goede begeleidingssnoei vanaf jaar twee of drie dan ook aan de orde zijn. Bij begeleidingssnoei moet je met een aantal belangrijke regels rekening houden.

Deelname is gratis, maar om praktische redenen is inschrijving via dit formulier vereist, dit uiterlijk tegen woensdag 11/07. We vragen om zelf een lunch te voorzien.


          

© .