Leden Consortium

UGent

Bodemkundige Dienst van België

Inagro

agrobeheercentrum

Wervel

Nieuwsberichten

19.04.2018 - 230 Bomen tegen erosie en wateroverlast

Louis-Marie Tennstedt runt een akkerbouwbedrijf in Vollezele met ongeveer 31 ha akkers, 6 ha weilanden en 12 ha bos en is daarbij ook een adept van Agroforestry. Dit is een concept van landgebruik waarbij het planten en/of actief beheren van bomen wordt gecombineerd met landbouw of veeteelt. In die zin waren Louis-Marie, zijn echtgenote en hun schoonzoon Wouter vandaag aan de slag op één van hun velden langsheen de Grotestraat. Samen met leerlingen van de Ukkelse school Institut Montjoie en onder de auspiciën van de Koninklijke Bosbouw Maatschappij plantten zij er zo’n 230 bomen aan.


Lees meer ...

20.03.2018 - Betalingsaanvraag goedgekeurde subsidie boslandbouw

De campagne van de verzamelaanvraag is nu al even bezig. De landbouwers met een goedgekeurde inschrijving voor de aanplantsubsidie “boslandbouw” moeten nu dan ook hun betalingsaanvraag doen via het e-loket. Het Departement Landbouw & Visserij liet ons weten dat de voorbije jaren eventuele onjuistheden voornamelijk te wijten waren aan fouten in het aangevraagde bedrag dat de landbouwers moeten invullen. Dit moet de som zijn van alle gemaakte kosten (die in aanmerking komen voor de subsidie), exclusief btw. In onderstaand tekstje zijn een aantal aandachtspunten bij elkaar gezet.Lees meer ...

19.03.2018 - Wetenschappelijke paper: Waarom wordt agroforestry tot op heden nog maar beperkt toegepast?

In januari 2018 verscheen in het internationale tijdschrift ‘Agricultural systems’ een wetenschappelijk artikel geschreven door doctoraatsstudente Lieve Borremans, verbonden aan ILVO en ULB. Het artikel analyseert agroforestry volgens een landbouwinnovatiesysteem perspectief. Op deze manier wil het verklaren waarom agroforestry tot op heden nog maar beperkt wordt toegepast, en wat er moet veranderen opdat het logischer en vanzelfsprekender wordt voor landbouwers om bomen aan te planten op hun bedrijf.


Lees meer ...

16.03.2018 - Boslandbouw krijgt aandacht op Radio 1

Hautekiet (een programma op Radio 1) laat in januari 18 mensen aan het woord die dit jaar een stap zetten in het onbekende, die dingen anders willen aanpakken in 2018. Lieven Bauwens wil komend jaar bewijzen dat er een duurzaam voedingssysteem bestaat dat kan bijdragen aan de omgeving in plaats van alleen maar te ontginnen. Ook Bert Reubens (ILVO) werd opgebeld om een korte toelichting te geven op de Radio.


Lees meer ...

16.03.2018 - Save the date, Excursie Agroforestry naar Frankrijk

Dit jaar organiseren we een excursie naar Frankrijk met focus op de productie van kwaliteitshout in agroforestry context. Het wordt een twee- of driedaagse in de week van 17 september. We zijn nog volop bezig met de organisatie en het definitieve programma met inschrijvingsformulier volgt nog, maar hou zeker een plekje open in je agenda als je graag mee komt.  


Lees meer ...

12.03.2018 - Infoavond Soiréé "les arbres en champs"

Op dinsdag 27 februari kwamen een honderd-tal mensen in Gembloux bijeen voor de infoavond "Les arbres en champs", een evenement georganiseerd door de AWAF in het kader van het Interregproject "Forêt Pro Bos". 


Lees meer ...

09.03.2018 - Euraf 2018 Conferentie NIJMEGEN - 28-31 mei 2018

  EURAF conferentie in Nijmegen 28-31 mei 2018.
Het is ditmaal niet zo ver dus zeker de moeite.

Klik hier voor het programma 

Lees meer ...

26.01.2018 - 2e Nieuwsbrief AFINET

Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de recente activiteiten van de negen Regionale Agroforestry Netwerken (RAINs) en verschillende internationale evenementen waar het AFINET-project werd voorgesteld om agroforestry te promoten. In deze nieuwsbrief starten we ook met ‘technische artikels’ en ‘agroforestry in actie’-artikels. Deze omvatten praktische informatie omtrent agroforestry en voorbeelden van agroforestrybedrijven. Laat je hierdoor inspireren! We nodigen je ook uit om een kijkje te nemen op onze website en om de RAIN-coördinator van je regio te contacteren. Indien je nog geen lid bent van de RAIN in Vlaanderen maar wel interesse hebt, neem dan gerust contact op met Bert Reubens (bert.reubens@ilvo.vlaanderen.be, 09/272 26 70).

Lees hier de hele nieuwsbrief


Lees meer ...

Deze website wordt systematisch verder aangevuld en er komen regelmatig nieuwe bijdragen. U doet er als geïnteresseerde dus goed aan om regelmatig langs te komen.

Nieuwsbrief

Interesse in onze nieuwsbrief?

Schrijf hier in!

Archief

Overzichtskaart Agroforestrypercelen

FilmpjesCofinanciers

© .